Celem przedsięwzięcia jest wsparcie przedsięwzięć MŚP mających na celu rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach:

  • hotelarstwo,
  • gastronomia (HoReCa),
  • turystyka,
  • kultura.

Projekt jest skierowany do firm, które doświadczyły trudności finansowych w związku z pandemią COVID.
Firmy muszą udokumentować spadek obrotów w wysokości co najmniej 30%, liczonych rok do roku, w 2020 r. lub 2021 r.
Celem dywersyfikacji powinno być wprowadzenie nowej usługi i/lub produktu w przedsiębiorstwie. Dywersyfikacja działalności nie może prowadzić do rezygnacji przez MŚP z działalności w sektorach: hotelarstwa, gastronomii (HoReCa), turystyki, kultury.

Wsparcie finansowe to refundacja poniesionych kosztów na:

  • inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną – element obligatoryjny inwestycji MŚP,
  • podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowania pracowników,
  • usługi doradcze na rzecz rozwoju MŚP.

Kwoty wsparcia:
min.  50 000,00 zł,
max.  540 000,00 zł.

Wsparcie udzielane MŚP będzie stanowiło pomoc de minimis do 90% kosztów netto.

Warunki dodatkowe:
10% wkładu własnego kosztów kwalifikowalnych,
VAT nie jest kwalifikowany,
max. wartość kosztów kwalifikowalnych (wsparcie i wkład własny) wynosi 600 000,00 zł.

Całkowita wartość projektu: 223 397 415,00 zł
Wysokość wkładu ze środków KPO: 100% wartości projektu 223 397 415,00 zł
Termin realizacji projektu: 01.01.2024 r. – 31.05.2026 r.
Czas na realizację inwestycji: do 31 stycznia 2026 r.

Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. jest partnerem realizującym projekt na terenie województwa łódzkiego.

Dane kontaktowe:
email: horeca@larr.pl
tel.:
605-090-958 godz. 8.00-12.00
506-492-264 godz. 8.00-12.00
Strona internetowa: www.larr.pl

 

PSZ